Pengaruh Penggunaan Limbah Ampas Te Terhadap Pertumbuhan Tanaman Pakcoy (Brassica Rapa L) dengan Menggunakan Media Hidroponik
Abstract
The study aims to determine the effect of tea dregs waste on the growth of pak choy plants. The study was conducted using quantitative methods and a Completely Randomized Design (CRD) with four tea dregs dosage treatments, namely 0 grams, 40 grams, 60 grams, and 80 grams per liter of nutrient water, each with three replications. The parameters observed included plant height, number of leaves, and fresh weight of the plant. Data were collected using an observation sheet, then analyzed using ANOVA at a significance level of 5 percent, followed by Duncan's test to determine significant differences between treatments. The results showed that the provision of tea dregs waste had a positive and significant effect on the growth of pak choy (p < 0.05). The 80 gram treatment (P3) produced the best growth with an average plant height of 6.3 cm, number of leaves 7.1 strands, and fresh weight 7.4 grams. Increasing the dose of tea dregs increased the availability of macronutrients such as nitrogen, phosphorus, and potassium, thereby supporting photosynthetic activity, vegetative tissue formation, and increasing plant biomass. Despite showing positive results, the use of tea dregs in this study served as a nutritional supplement and cannot fully replace commercial hydroponic nutrients.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Abidin, M. Z. (2015). Peningkatan efisiensi penggunaan nitrogen dan pertumbuhan tanaman pakcoy (Brassica rapa L) melalui aplikasi pupuk organik cair limbah sayur. Jurnal Penelitian Pertanian Terapan, 15(3), 188-195.
Bawono, I. R. (2019). Optimalisasi potensi desa di Indonesia. Jakarta: Gramedia Widiasarana Indonesia.
Dewanto, F. G., Londok, J. J. M. R., Tuturoong, R. A. V., & Kaunang, W. B. (2017). Pengaruh pemupukan anorganik dan organik terhadap produksi tanaman jagung sebagai sumber pakan. Jurnal Zootek, 32(5), 1-12.
Fajriani, S., Yulianingsih, Y., & Trisnowati, S. (2017). Pengaruh macam sumbu dan media tanam terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman pakcoy (Brassica rapa L) pada sistem hidroponik sumbu (wick system). Vegetal World: Scientific Journal of Agricultural Sciences (e-Journal), 18(2), 52-60.
Gunawan, I., Rambe, R. D. H., Dalimunthe, M., & Bimantara, T. A. (2023). Pengaruh Pemberian POC Buah Pepaya Dan Pupuk Organik Ampas Teh Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Terung Ungu (Solanum melongenia L.). BEST Journal (Biology Education, Sains and Technology), 6(1), 99-105.
Junia, A., & Sarido, A. S. (2017). Pemanfaatan hidroponik sistem NFT (Nutrient Film Technique) untuk budidaya tanaman pakcoy (Brassica rapa L) di Politeknik Pertanian Negeri Samarinda. Jurnal Agroforestri, 12(3), 205-212.
Kartika, J. G., & Rohmah, S. (2017). Aplikasi disinfektan dan 1-Methylcyclopropene untuk mempertahankan vase life bunga potong Heliconia chartacea Lane ex Barreiros cv.‘Sexy Pink’. Jurnal Hortikultura Indonesia (JHI), 8(1), 68-78.
Kementerian Pertanian Republik Indonesia (Deptan). (2015). Statistik Pertanian 2015. Jakarta: Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian, Kementerian Pertanian RI.
Kurniawan, A. (2020). Pengaruh pemberian pupuk organik cair limbah teh terhadap pertumbuhan tanaman sawi (Brassica juncea L.) dengan sistem hidroponik NFT. Jurnal Pertanian Agros, 22(1), 1-8.
Kusuma, M. E. (2020a). Aplikasi ampas teh sebagai pupuk organik terhadap pertumbuhan dan produksi tanaman sawi hijau (Brassica juncea L.). Jurnal Pertanian Tropika, 7(1), 1-10.
Kusuma, S. W. W. (2020b). Karakteristik dan potensi ampas teh sebagai bahan dasar pembuatan kompos. Jurnal Ilmu Lingkungan, 18(1), 1-9.
Lukmana, M., & Abdillah, M. H. (2022). Pertumbuhan Tanaman Tomat yang Dibudidayakan di Tanah Mineral dengan Perlakuan Ampas Teh dan Kotoran Sapi. Agritech: Jurnal Fakultas Pertanian Universitas Muhammadiyah Purwokerto, 24(1), 87-95.
Nainggolan, R. P., Mustamu, N. E., Rizal, K., & Adam, D. H. (2023). Pemanfaatan ampas teh sebagai media tanam terhadap pertumbuhan tanaman pakcoy (Brassica rapa L.). Jurnal Pertanian Agros, 25(3), 2996-3002.
Marlina, T. (2015). Penerapan Sistem Hidroponik Nutrient Film Technique (NFT) pada Tanaman Kailan (Brassica oleracea L.). Jurnal Ilmiah Teknik Lingkungan, 7(1), 1-8.
Pauziah, A., Bekti, R. J., Ardiansyah, R., & Yuliana, D. (2025). Pemanfaatan Limbah Ampas Kopi dan Teh Sebagai Pupuk Organik Ramah Lingkungan. Abdiya: Jurnal Abdi Cindekia Nusantara, 1(6), 83-91.
Putri, R. S. A., Kurniadin, O. F., & Amelia, R. (2022). Pengaruh pemberian pupuk organik cair limbah teh terhadap kandungan klorofil daun tanaman kangkung (Ipomoea reptans Poir.) pada sistem hidroponik rakit apung. Jurnal Biosains, 8(2), 79-85.
Qonitah, A., Kurniasih, S., & Munarti, M. (2025). Pengaruh Pemberian Ampas Kopi dan Teh Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Sawi Hijau (Brassica Juncea L.). AgriPeat, 26(01), 57-63.
Rinaldi, A., Ridwan, R., & Tang, M. (2021). Analisis kandungan pupuk bokashi dari limbah ampas teh dan kotoran sapi. Jurnal Saintis, 2(1), 5-13.
Roidah, I. S. (2014). Pemanfaatan lahan dengan menggunakan sistem hidroponik. Jurnal bonorowo, 1(2), 43-49.
Santoso, B. B. (2018). Optimalisasi produksi pakcoy (Brassica rapa L) pada lahan kering dengan aplikasi pupuk organik cair. Jurnal Hortikultura Indonesia, 9(3), 155-164.
Sari, Y., Naswir, M., & Septia, H. (2019). Pengaruh aplikasi kompos limbah teh terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman cabai rawit (Capsicum frutescens L.) pada tanah Ultisol. Jurnal Agroqua: Jurnal Manajemen Sumberdaya Perairan dan Akuakultur, 17(1), 1-9.
Sedayu, A., Sutanto, A., & Sumardi, S. (2014). Analisis dampak penggunaan pupuk anorganik terhadap kualitas tanah dan hasil panen tanaman pangan di Kabupaten Boyolali. Jurnal Ilmu Tanah dan Lingkungan, 16(1), 1-10.
Sudjana. (2016). Metode Statistika (Edisi Revisi). Bandung: Tarsito.
Suhardianto, E., & Purnama, H. (2011). Karakterisasi mutu dan kandungan gizi pakcoy (Brassica rapa L) segar dan olahan. Jurnal Teknologi Pangan dan Gizi, 10(2), 1-10.
DOI: https://doi.org/10.56842/jp-ipa.v6i2.844
Refbacks
- There are currently no refbacks.






